Welke licenties zijn er en welke heb ik?

Sassenheim, 3 mei 2018

Welke soorten licenties heeft Power BI? Welke heb ik nodig en welke heb ik nu? Dit zijn vragen die best wat tijd kosten om uit te zoeken in de documentatie. Als je dit artikel leest weet je de belangrijkste aspecten van de verschillende licenties en kun je sneller bepalen welke licentie je hebt.

In de power BI service is het niet altijd direct duidelijk wat voor een soort gebruiker je bent. En dat is belangrijk omdat aan het soort gebruiker rechten hangen die bepalen wat je wel en niet mag. De reden dat het niet altijd duidelijk is komt omdat dit veelal door de werkgever bepaald is. In het kort een overview van de mogelijkheden: er zijn twee soorten gebruikers:

  • Gratis
  • Pro

Als je je aanmeldt voor power BI ben je standaard gratis gebruiker en mag je rapporten maken en bekijken van jezelf. Wil je workspaces aan kunnen maken en rapportages kunnen delen dan heb je Pro nodig, net als de ontvanger van de rapportages. Zie Power BI Free vs Pro voor een volledige opsomming. Op dit moment zijn er 3 manieren om Pro functionaliteiten te verkrijgen:

  • Een trail versie –  dit is een gratis proefperiode die je kunt aanvragen
  • Persoonlijke pro versie – jij zelf of je werkgever betaalt per gebruiker 8,40 euro per maand
  • Power BI Premium – Hiermee koopt de werkgever in één keer resources om rapportages te kunnen hosten. Ook dit is een bedrag per maand. Om rapportages te kunnen zien is dit voldoende. Om rapportages te kunnen maken is nog steeds een Pro licentie nodig.

Maar hoe weet je nu welke licentie jij hebt? Daarvoor moet je inloggen op de service van Power BI. Eenmaal ingelogd klik je op het radertje rechts boven en dan op Manage personal storage.

Vervolgens zie je achter je naam welke licentie je hebt.