Sassenheim, 1 maart 2019

De Koninklijke Nederlands Wielren Unie bepaalt elk jaar het maximale verzet waarin renners in de verschillende categorieƫn mogen rijden. Renners, vooral in de jongere leeftijden, hebben een maximaal verzet omdat een te zwaar verzet niet goed is voor hun ontwikkeling. Met een lijst van maximale verzetten per categorie en discipline en een verzettentabel is het mogelijk om te bepalen met welke verzetten gereden mag worden. Dit blijft echter een lastige opgave om twee redenen:

  • Een statische verzettentabel gaat uit van een standaard wielomtrek. De daadwerkelijke wielomtrek kan afwijken.
  • Op basis van het maximale verzet is het lastig om in de verzettentabel de waarden kleiner dan het maximale verzet te vinden, omdat deze per individuele waarde gezocht moeten worden.

Power BI to the rescue! Ook voor een dergelijk toepassing is power BI geschikt! In het onderstaande rapport worden drie vragen gesteld. Op basis van de eerste twee vragen (categorie en discipline) wordt het maximale verzet bepaald. Met het maximale verzet wordt in de verzettentabel visueel duidelijk gemaakt welke verzetten kleiner zijn dan het maximale verzet. Het antwoord op de derde vraag is de daadwerkelijk gemeten wielomtrek. Deze wordt gebruikt om de afstanden per verzet in de verzettentabel dynamisch aan te passen op die specifieke wielomtrek. Op deze wijze wordt het kiezen van de toegestane verzetten en stuk eenvoudiger.